De e-sigaret (2024)

16 september 2019

De e-sigaret (1)

Er is momenteel in het nieuws aandacht voor de longproblemen die mogelijk ontstaan door het roken van e-sigaretten. Door veel rokers wordt de e-sigaret, IQOS, shisha pennen gezien als goed alternatief voor roken. We willen graag meer inzicht geven in deze nieuwe manier van roken. Deze lijkt niet minder schadelijk dan de traditionele manier van roken. Hieronder een aantal belangrijke feiten op een rij.

Hoe werkt de e-sigaret

  • Een elektronische sigaret (e-sigaret) werkt door verhitting van een e-vloeistof met nicotine en andere ingrediënten in plaats van verbranding van tabak. De damp wordt geïnhaleerd.
  • IQOS (I quit ordinary smoking) is een techniek waarbij tabak verhit wordt, niet verbrand.
  • De shisha pen is eigenlijk een mini-waterpijp. Er wordt vloeistof verdampt die u inhaleert.
  • Er is nog heel weinig wet- en regelgeving rondom deze producten.

De feiten op een rij

  • IQOS bevat tabak en teer. Door het verhitten van tabak komen onder andere nicotine, teer, koolmonoxide en nitrosamines vrij, stoffen met een groot risico op verslaving en ernstige gezondheidsschade. Het produceren en verkopen van IQOS in Nederland is niet verboden. Nationale en internationale onderzoekers zijn het er over eens dat alle tabaksproducten, in welke vorm dan ook, verslavend en kankerverwekkend zijn.
  • De e-sigaret gebruikt een vloeistof met schadelijke stoffen als nicotine, propyleenglycol en (sporen van) kankerverwekkende stoffen.
  • Gebruik van de e-sigaret leidt tot luchtwegschade met ontsteking, meer gevoeligheid van de luchtwegen voor infecties en zuurstofradicalen, en verminderd herstel bij ziekte.
  • Elk product dat nicotine bevat, zal cardiovasculaire schade aanrichten. Dit geldt ook voor de e-sigaret.
  • De e-sigaret wordt ook door jongeren gebruikt. Buitenlands onderzoek toont aan dat het roken van de e-sigaret een opstap kan zijn naar het roken van gewone sigaretten op latere leeftijd.
  • Voor rokers is het gebruik van de e-sigaret theoretisch minder schadelijk dan blijven doorroken van normale sigaretten, maar de nicotineverslaving wordt in stand gehouden en wordt soms juist sterker omdat er hogere concentraties nicotine in het bloed bereikt kunnen worden.
  • Meeroken van de e-sigaret, IQOS of shisha pen noemen we meedampen. Door meedampen kunnen nicotine afbraakproducten gevonden worden in het bloed van ‘meedampers’. Meedampen heeft daardoor dezelfde soort gezondheidseffecten als meeroken.
  • Er is nagenoeg geen controle of toezicht op de inhoud van de vloeistofpatronen die gebruikt worden voor de e-sigaret. De laatste tijd zijn erg veel berichten in de media en wetenschappelijke artikelen verschenen die rapporteren dat gebruik van de e-sigaret gepaard kan gaan met een Acute Respiratory Distress Syndrome (ernstige ontstekingen in de longen) waarvoor kunstmatige beademing of een hartlongmachine nodig zijn. Er is zelfs een enkele keer sprake van een dodelijke afloop.
  • Wereldwijd zijn er jaarlijks enkele tientallen kinderen die in het ziekenhuis worden opgenomen of overlijden door het drinken van de e-vloeistof.

Meer informatie over roken en hoe we daarmee omgaan in het Radboudumc vindt u hier.

De e-sigaret (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6402

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.