Extreme rookverboden in de wereld: bijna nergens roken, of juist overal (2024)

Rookverbod

Als het aan de Tweede Kamer ligt, mogen tankstations en supermarkten binnenkort geen sigaretten meer verkopen. Een pakje peuken kun je dan alleen nog bij een speciaalzaak halen. Zo wordt het antirookbeleid steeds strenger. Hoe zit dat in andere landen?

Nederland is natuurlijk niet het enige land dat probeert om zijn inwoners minder te laten roken. Maar de manieren verschillen wel.

Helemaal verboden

Er is maar één land waar sigaretten helemaal niet verkocht mogen worden: het Aziatische bergstaatje Bhutan.

Daar mag geen tabak worden geproduceerd of verkocht. Wel mogen toeristen een kleine hoeveelheid sigaretten meenemen. Die kan je vervolgens ook nogopweinig plekken opsteken.

In Australië houden ze er een andere methode op na: daar worden sigaretten steeds duurder, om rokers af te schrikken. Per september van dit jaar zal een pakje sigaretten daar 40 dollar gaan kosten, omgerekend ruim 25 euro.

Rookwetten over de hele wereld

In Zweden wil de regering dat in 2025 nergens meer gerookt wordt. Sinds vorig jaar mag er in het land niet meer gerookt worden op terrassen, stations of bij een bushalte.

In Zweden wordt nog wel een andere vorm van tabak gebruikt: snus. Dit is een poeder van tabak, zout en soda, dat je in een zakje onder je bovenlip stopt. In de rest van de Europese Unie is snus verboden, omdat het net als sigarettenkankerverwekkend is, maar Zweden heeft een uitzondering afgedwongen toen het bij de EU kwam.

Extreme rookverboden in de wereld: bijna nergens roken, of juist overal (7)

Lees ook

De beste en slechtste stad voor rokers: 'Ze roken hier overal. Crazy'

Net binnen

Meer nieuws

Extreme rookverboden in de wereld: bijna nergens roken, of juist overal (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 6428

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.